Gyere velünk a lengyel vadnyugatra!

|

Filmmaraton és finisszázs a Vadnyugat. Az avantgárd Wroclaw története című kiállításhoz kapcsolódóan.

November 27-én zár a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története c. kiállítás, és utolsó hetéhez érkezik a kortárs lengyel művészeti tárlat, a Fiatal Lengyelország – A valóság utóérzései. Ennek apropóján november 27-én vasárnap egynapos filmprogramra várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. A program különlegessége, hogy a szó legvalódibb értelmében művészfilmek kerülnek vetítésre: a kiállításban, illetve a Ludwig Múzeum gyűjteményében szereplő kortárs lengyel művészek filmalkotásai. Ráadásul most szakértő vezetésével kaphat betekintést a közönség a lengyel művészet e különleges szegmensébe.

performer00_16_9k.jpgThe Performer (rendezte: Maciej Sobieszczański és Łukasz Ronduda, 2015)

Mozgóképi fordulat a kortárs lengyel képzőművészetben

Az utóbbi évek kortárs lengyel művészetének egy sajátos jelensége a képzőművészek megnövekedett érdeklődése a professzionális filmkészítés iránt. Erre a jelenségre reagált a varsói Modern Művészeti Múzeum, a Lengyel Filmintézet és a Wajda Iskola azzal, hogy 2011-ben létrehoztak egy évenként kiosztott filmdíjat. Kifejezetten olyan produkciók létrejöttét kívánják ösztönözni, amelyek kísérletezőek, művésziek, elhagyják a szokványos történetmesélést és a hagyományos filmes eszközöket. Az új formanyelvet alkalmazó alkotások támogatásával és népszerűsítésével esély nyílt arra, hogy a lengyel mozi alapvető esztétikai megújuláson menjen keresztül és a világ filmművészetére is hatást gyakoroljon.

A vetítéseket a lengyel teoretikus Łukasz Ronduda előadása előzi meg.

A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

A filmprogram Facebook-eseménye.

PROGRAM:
2016. november 27., vasárnap
2. emeleti kiállítótér

16.00 - Łukasz Ronduda előadása

16.30 - Maciej Sobieszczański és Łukasz Ronduda: The Performer (2015, 62 perc)
Az AZORRO csoport tagjaként ismertté vált Oskar Dawicki önmagát játssza a The Performer című filmben, amelyben mentora, a lengyel neoavantgárd egyik kulcsfigurája, maga Zbigniew Warpechowski is megjelenik A tulajdonképpen kiállításként is értelmezhető mozifilm 2015-ben debütált a berlini filmfesztiválon és elnyerte a Think:Film díjat.

17.45 - Zbigniew Libera: Walser (2015, 78 perc)
Zbigniew Libera a Ludwig Múzeum gyűjteményét gazdagító Lego koncentrációs tábor c. munkájával vált nemzetközileg ismert művésszé. A törzsi kultúrához visszatérő nyugati civilizáció posztapokaliptikus világát felderítő Walser c. alkotása az első film, amely a Modern Művészeti Múzeum és a Lengyel Filmintézet támogatásával jött létre.
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Prizma folyóirat filmklubjával közös szervezésben. A filmet Sepsi László ismertetője előzi meg, majd rövid beszélgetés követi!

19.45 - Anka és Wilhelm Sasnal: Parasite (2014, 66 perc)
Wilhelm Sasnal a lengyel festőművészek fiatal generációjának egyik legismertebb tagja. A Parasite című film a harmadik, amelyet forgatókönyvíró feleségével, Ankával közösen jegyeznek. A kamera zavarba ejtő közelségről rögzíti az egykori gyári munkás és az újszülött gyermekét egyedül nevelő anya egymásrautaltságát és testi valóságát.

A filmprogram a Lengyel Intézet támogatásával jött létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr9511988538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása