Függöny nélkül – a wrocławi Laboratórium Színház

|

Színész és néző között leomló falak, testi-lelki harmónia, keleti hatások – a lengyel Laboratórium Színház a Ludwig Múzeumban.

10.jpgA Laboratórium Színház egy 1981-es előadásának a plakátja, grafikus: Krzysztof Bednarski

1965-ben a lengyel rendező és teoretikus Jerzy Grotowski Wrocławba költöztette Laboratórium Színháznak átkeresztelt teátrumát. A név arra utalt, hogy a színészi munka kutatási „laboratóriumát” akarta létrehozni. A független, kísérletező szellemű társulat akkor már évek óta turnézott és egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Grotowski változatos életművével gyarapította az egyetemes drámakultúrát, szakmai tevékenységének hatása ma is érzékelhető a színházi szakmában. 

Progresszív és újító szándékú rendező volt, akinek teljes életműve valójában egyetlen elemi kérdést feszegetett: azt, hogy mi is valójában a színház? Grotowski hitt abban, hogy a színház lényege a színész és a közönség közötti határok lebontása, ezért kerülte a hagyományos színházi kellékeket, például a díszletet, a hangeffekteket, a jelmezt. Darabjai kizárólag a színész és a néző egyenrangú interakciójára épültek.

Úgy vélte, hogy a művész legfontosabb kelléke a saját teste

– akkor jön létre hiteles műalkotás, ha a test és a szellem teljes harmóniában működnek együtt, ha a színésznek minél több szabadsága van az alkotás közben. Grotowski színháza sokat merített a művészeti happeningekből is: az olyan összefüggő cselekmény nélküli eseménysorokból, amelyekben a véletlen és a megtervezett epizódok egyaránt szerepet játszanak. Előadásaiban tehát fontos szerepe volt az improvizációnak; kedvelte továbbá az alternatív helyszíneket, a darabokat szűk térben, színpad nélkül mutatta be.

Munkásságában fontos szerepet játszott a keleti kultúra – erőteljesen hatott rá az indiai és a japán előadóművészeti hagyomány, amelyek egyaránt a gyökerekhez és az eredetiséghez való visszatérést jelentették számára. Különösen 1976-tól orientálódott az Európán túli színházi nyelv felé, de a spiritualitás kezdettől fogva meghatározó komponense volt a munkáinak.

_wroclaw_8969w.jpgA Ludwig Múzeumban archív felvételeken, dokumentumokon és plakátokon keresztül ismerhető meg Grotowski munkássága és a Laboratórium Színház (fotó: Rosta József)

Kulturális tevékenysége számos támogatót és követőt vonzott Wrocławba. Színháza valójában egy kivételes összművészeti platform volt, átjáró az előadóművészet és képzőművészet között. Kivételessége abból is fakad, hogy az akkori társadalmi és történelmi közeg mereven elutasította a Grotowskiéhoz hasonló individualista művészeti törekvéseket, a rendezőnek mégis sikerült maradandó értéket teremtenie.

A Ludwigban a Vadnyugat. Az avantgárd Wroclaw története című időszakos kiállítás most bemutatja az alkotó néhány ismertebb művét.

Farkasdy Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr9711969299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása