Kötél az akna felett – a zgorzeleci szabadtéri fesztivál

|

Újító művészet Lengyelországban – a Ludwig Múzeumban a Vadnyugat. Az avantgárd Wrocław története című időszakos kiállítás a zgorzeleci szabadtéri fesztiválnak is szentel egy külön termet.

A wrocławi avantgárd művészeket 1950 és 1970 között erősen foglalkoztatta a Föld sorsa és jövője. Az 1960-as, 1970-es években egyre több lengyel alkotó vett részt olyan kiállításokon, amelyeket nagy ipari központok támogattak.

konrad_jarodzki.jpgKonrad Jarodzki A tér felvétele, 1971, fotó: Natalia LL (Wrocław Kortárs Múzeum tulajdona)

Jerzy Ludwisńki lengyel teoretikus 1970-ben abbéli reményét fejezte ki, hogy a művészet elanyagtalanodása erkölcsi válasz lehet a túltermelésre és a nagyléptékű technológiai fejlődésre. Ennek, az ipar környezeti hatásaival szembeni művészeti kiállásnak egy jelentős példája volt 1971-ben Zgorzelecnél, a Turów lignitbányában megrendezett művésztelep. A szervezők (Jerzy Ludwisńki, Antoni Dzieduszycki és Jan Chwałczyk) a következő szlogent fogalmazták meg:

„Művészet és tudomány az ember természeti környezetének védelmében”.

A meghívott művészek (mint például Konrad Jarodzki és Ludmiła Popiel) akciói a bánya környezet- és látványromboló hatására hívták fel a figyelmet. Konrad Jarodzki A tér felvétele című művészeti akciója során egy fehér kötelet feszített ki a bánya egyik nyitott aknája felett, és megmérte annak adatait. Az eseményről készült fotókat a nemzetközileg elismert feminista alkotó, Natalia LL készítette.

2.jpgKonrad Jarodzki A tér felvétele, 1971, fotó: Natalia LL (kép forrása: konrad.jarodzki.com)

Hogy miért újszerű ez a műalkotás? Elsősorban azért, mert egy olyan művészeti tevékenységről van szó, amelynek a helyszínen látható plasztikai eredménye efemer: a hagyományos kifejezési eszközök (így például fényképek) csak utólag számolhatnak be róla. Azt is mondhatnánk, hogy a néző a teljes művet csak a képzeletében tudja rekonstruálni.   

A médium tudatos választás volt a művész részéről. Felismerte, hogy a múlandó, anyagtalan művek létrehozásával lehet igazán hatékonyan tiltakozni az ipari rombolás ellen. Mindezt a természetben, a természeti környezet eszközeinek felhasználásával.

Farkasdy Melinda

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1411927001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása