Bálna a Balatonban II. – Egyszínűre festett szivárvány

|

A Ludwig Múzeum kiállítása nem egzotikus érdekességként mutatja be albániai és koszovói művészek munkáit. A posztkommunista országokra jellemző abszurditás a mai Budapestnek is realitása lehet. A szeptember 11-ig látható A bálna, amely tengeralattjáró volt c. tárlatról válogattunk ismerős problémákra reagáló munkákat.

A sorozat első része itt olvasható: Bálna a Balatonban I. – Halálos fenyegetés egy csók miatt

Edi Rama, Albánia jelenlegi miniszterelnöke korábban Tirana polgármestereként arról lett híres, hogy színesre festetett egy csomó házat a fővárosban. Jobb lesz egy városnak attól, ha színesek a falai? Mi a helyzet Budapesten?

Budapesten jelenleg homofób hisztériakeltés megy egy általános iskola szivárványszínű kerítése miatt, miközben a város sok más pontján az önkormányzattal együttműködésben, fesztivál jelleggel készülnek látványos street art munkák. Az A bálna, amely tengeralattjáró volt kiállításon visszatérő kérdésként jelenik meg a városkép alakítása, több műalkotás is foglalkozik így a falfestéssel és az albánok híres politikusával, Edi Rama miniszterelnökkel.

tirana_colourful_houses_at_lana.jpgSzépészeti beavatkozás? – Színesre festett házak Tiranában (Forrás: Wikipédia)

A régen profi kosarasként is tevékenykedő Rama 1998-ban lépett hivatalba kulturális, ifjúsági- és sportminiszterként. Útja azóta kanyargós, de töretlen: 2000 és 2011 között volt Tirana polgármestere, 2013 óta az ország miniszterelnöke. A BBC tudósítója 2004-ben a már főpolgármester Ramát karizmatikus és megosztó figuraként írta le.

Albánia elszigetelt, gazdaságilag és infrastrukturálisan erősen elmaradt ország volt Enver Hoxha diktatúrája alatt. Az 1940-es évektől sztálinista politikát követő, elszigetelődő Albánia Hoxha halála, majd a szovjet blokk összeomlása után kezdhetett nyitni a külvilág felé. A köztársaságot 1991-ben kiáltották ki. Az 1990-es évek káoszában az építkezések összevissza zajlottak, miközben az utakat, a kábeleket, a csatornákat senki nem hozta rendbe. A híres házfestések mellett Rama rengeteg illegálisan felhúzott épületet bontott le, helyükön többek között zöldterületeket hozott létre, fákat ültetett. Ebben a TED-es videóban arról beszél, hogy a megjelenő színek és a területtisztítások miatt hogyan javult az emberek kedélyállapota és a közbiztonság. „A színes homlokzat projekt mai napig téma, megosztja az embereket” – mondja erről Kálmán Borbála, a Ludwig kiállításának kurátorasszisztense. Egyrészt a felülről irányított kultúracsinálás iránt sem volt mindenki maradéktalanul lelkes, másrészt Rama ellenfelei megkérdőjelezték ezeknek a nagy ívű kivitelezéseknek a körülményeit is. „Kritikusai szerint

túl sokat áldozott szépészeti beavatkozásokra egy olyan országban, ahol a túlnyomó többség számára nincs megfelelő ivóvíz-, csatorna és áramellátás.

Vannak, akik azzal viccelődnek, hogy az irányítást egy megalomán polgármester vette a kezébe, aki hamarosan Ti-Ramára változtatja a város nevét” – írta a polgármesterről a Guardian 2003-ban.

am_495_dammi_i_colori57.jpgSzépészeti beavatkozás? Színesesre festett házak Tiranában Anri Sala a kiállításon is látható Dammi i Colori c. videóján

Budapestet nem fenyegetik exművész és exsportoló polgármesterek lázálmai, de a street art különböző formái szerencsére jelen vannak nálunk is. Az undergroundra a virágzó matricázgatásnak hála lehet figyelmes a belvárosi járókelő, míg az önkormányzatokkal vagy cégekkel együttműködő legális, akár megrendelésre, akár művészi célokkal készülő falfestményeket szélesebb kör is ismerheti. A Színes Város 2008-ban formálódott, majd pár, szerveződéssel és engedélyeztetésekkel töltött év után 2010 környékén kezdett látványosan festeni. A Színes Város Fesztivál éppen most zajlik, a csoport szervezésében még egy hónapon át festenek magyar és külföldi művészek. A másik csapat a Neopaint, akikre inkább a megrendeléses, realistább vonal jellemző. A főleg VI. és VII. kerületben működő TűzfalRehab projekt során tucatnyi falon dolgoztak már. Az első, sokak által ismert munkájuk a Király és Kazinczy utcák sarkán található játszótér mögötti nagy tájkép. Ha összefogás – és látványos, kritikus munkák – nincsenek is, a repedéses járdáink kiszínesednek, ahogy új falfestmények is folyamatosan készülnek.

07_color_blind.jpgSzépészeti beavatkozás? Színesre festett házak Tiranában, ahogy Gentian Shkurti Színvak c. videójában mutatja be

„Nem vagyok benne biztos, hogy politikus vagyok […] Inkább azt mondanám, még mindig művész vagyok, aki a politikát eszközként használja a változás eléréséhez." Edi Rama, forrás: BBC)

forrás: BBC, Artinfo, TED, Wikipédia, Urbanista, Guardian

bn

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr2811648202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása