Jasmina Cibic – Játék a politika és a művészet határán

|

Jasmina Cibic: Spielraum - The Nation Loves It című kiállítása nem okoz csalódást. Nemcsak azért mert olyan univerzális kérdést feszeget, mint a nemzeti, illetve a kulturális identitás, és teszi mindezt egy műalkotás-komplexumon keresztül. A szlovén művésznő projektje egy olyan több részből álló munka, mely már műfaji sokszínűségéből kifolyólag is figyelemre méltó. Olyan regisztereken keresztül teszi fel kérdéseit, mint az immerzív installáció, az ehhez komponált hangkörnyezet, performansz, illetve a film. A néző feladata hogy belépjen a körbe. Nem kell, de erősen ajánlott.

gxlaspielraum_shadows.jpg

A The Nation Loves It egy három részből álló projekt első darabja, a további két alkotást Ljubljanaban, illetve Belgrádban állítják ki. A sorozat címe, Spielraum Karl Kraus nevéhez köthető, aki korának politika-kritikusaként éles hangvételű esszéiben gyakran foglalt állást a fennálló kánonnal szemben. Szerinte ugyanis a szecesszióval egy olyan trend terjedt el, ami a művészetben – és leginkább a nyelvben és az építészetben – a túldíszítettséget helyezte előtérbe. Az alkotás, meglátása szerint, kimerülni látszik a dekorációban, ami egy műfaj végleges romlásához vezethet. Ezért is tartotta követendőnek azt a művészetfilozófiát mely a tiszta, sallangtól mentes műalkotást mellett tette le a voksát. Jasmina Cibic ezen projektje bemutatja, hogy az állami propaganda hatására hogyan rakódik rá egyfajta ballasztként a dekoráció. Az építészet és a nyelv is behódolni látszik a fennálló hatalomnak.

A műfaji sokszínűséget programjába emelő projekt egyik kiemelkedő darabja egy tizenöt perces film installációja. A filmen, a kiállítótérben elhelyezett elemek jelentésének, funkciójának kifejtése látható. A főszereplő, aki prezentálja az alkotásokat, a jól ismert politikai személyek egyvelegét testesíti meg. Az általa mondottak gondos összeollózása a forgatókönyvíró, Tim Etchells keze munkáját dicséri. Továbbá a filmmel analógiában, mintegy a vászon kereteit kiszélesítve egy olyan performansz-sorozatot tekinthetnek meg a nézők, mely az installációban látható látványelemeket hozza játékba.

cibic.jpg

Minden mozgásban van, a kiállítótér olyan mint egy nagy színpad, a rendező a háttérben figyeli az eseményeket, hogyan hat alkotása, hogy élnek tovább a gondolatok az új generáció tudatában. Jasmina Cibic: Spielraum – The Nation Loves It című kiállítása március 8-ig várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr747121509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása