Mi folyik a Ludwigban?

|

Tüntetők foglalták el a Ludwig Múzeum második emeleti kiállítótermét. A mindenre elszánt aktivisták között találhatjuk Bojan Jovanovicot, Ivan Obrenovot, Hajdú Józsefet és Erdély Miklóst. Követelésük tiszta és világos…

erdély600.jpg

A helyzet persze közel sem ilyen drámai, a Forradalmi Filmklub – Anarchia. Utópia. Forradalom ezúttal olyan rövidfilmekkel várja a nézőket mint az Eljárás és A TV mozi, ahová az udvarba járok üldögélni, melyek Jovanovic nevéhez köthetőek, de viszont láthatjuk a vásznon Obrenov alkotásait is, a Kontaktot illetve a Kilégzést, valamint Erdély Miklós sokak által ismert Partita című munkáját is.

Erdély Miklós alkotását, ahogyan sok más haladó szellemű gondolkodóét sokáig nem lehetett nyilvános keretek között vetíteni. Joggal merülhet fel a kérdés hogy a nem több mint harminc perc hosszúságú film mi olyat tud mondani, ami miatt a cenzúra a tiltott művek kategóriába sorolta. A Balázs Béla Filmstúdió mentette meg attól, hogy mondanivalója végleg feledésbe merüljön. Csak a rendező, Erdély Miklós halála után, az 1980-as évek második felében tudtak a megmaradt anyagból forgalmazási kópiát készíteni, ami azonban rányomta a bélyeget a film minőségére is, mindennek ellenére a lényeg, vagyis a film üzenete sikeresen elérte az utókort.

 

Ezúttal engedjünk a lázítók követeléseinek, december másodikán 18 órakor vegyük be együtt a Ludwig második emeletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr976929443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása