Picasso Fun Facts

|

1.) Kezdjük rögtön a keresztségével, a festőt ugyanis születésekor Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso néven anyakönyvezték. Kiállító legyen a talpán aki mind a huszonhárom tagból álló nevet belesűríti a képalába.

Picasso.jpg

2.) Picasso első szava a „piz” volt, ami ceruzát jelent. S bár nem ennek köszönhetően, de édesapja – aki akadémikus festő volt – már korán elkezdte fia művészetre nevelését. A gyermek tehetsége lenyűgözte és kétségbe is ejtette apját olyannyira hogy fel is hagyott a festészettel

3.) Első befejezettnek tekinthető alkotása 1890-re datálható, Picasso ekkor mindössze kilenc éves.

4.) Művészi képzettségben jóval kortársai előtt járt. Nehezen viselte ha tanárai instruálni próbálták, ezért rossz tanulónak könyvelték el.

5.) Pletykák keringtek arról hogy Picassó is szerepet játszott a Mona Lisa elrablásában. 1911-ben, amikor a Louvre-ból eltűnt Da Vinci híres alkotása a rendőrség bevitte kihallgatni a francia költőt, Apollinaire-t, aki a spanyol festőt vádolta műkincslopással.


the-dream.jpg

6.) Hírneve kaput nyitott a fiatal hölgyek szívéhez is, életében nyolc nő játszott meghatározó szerepet – gyakran ültek modellt a festőnek. Marie-Therese ihlette például Picasso egyik legismertebb festményét, az Álmot.

7.) Andy Saunders angol mérnök fél év alatt átalakította régi Citroen 2CV-jét egy Picasso művészete által inspirált kubista négykerekűvé. Saunders Picasso Citroenjének nevezte el a modellt.

+1. Tudtad hogy a Ludwig Múzeum gyűjteményét négy Picasso kép is gazdagítja?

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr366933601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása