Duchamp 3D-ben? Megcsináltuk!

|

Aki ismeri a művészetről vallott különös koncepciójáról, formabontó gesztusairól és fordulatos életéről egyaránt híres Marcel Duchamp életrajzát, az tudja, hogy a francia művész bolondult a sakkért. Aki ismeri Tolvaly Ernő életművét, a festészetről vallott felfogását, az tudja, hogy nagy tisztelője volt Duchampnak. A két történet a Ludwig Múzeum Csodálatos rendszer című kiállításának megnyitóján találkozott egy 3D-s nyomtató és a művész barátja, alkotótársa, Lengyel András segítségével.

lengyel_1.jpg

Duchamp (1887-1968), a mindennel és mindenkivel, még a dadaizmussal is szembemenő művész élete második felében szinte teljesen felhagyott a képzőművészettel, és minden idejét a sakknak szentelte. 1925-re olyan jó játékossá fejlesztette magát, hogy sakk nagymesteri rangot kapott, illetve a sakkolimpián a francia csapat tagjaként bajnoki címet szerzett. Igaz, egy alkalommal saját női alteregójának, Rrose Selavy-nak öltözve játszott, de ez belefért művészi filozófiájába. Szenvedélye annyira elhatalmasodott rajta, hogy erre ment rá második házassága. A 25 éves Mary Reynolds ugyanis nem bírta elviselni, hogy Duchamp az egész nászúton csak a partikról beszélt, ezért már a mézeshetek után elhagyta. (Duchamp jól dokumentált sakkszenvedélyéről itt olvashattok).

 sakk.jpg

A művész megtervezte saját utazó sakk készletét, melynek ugyan tömeggyártását tervezte, de erre életében nem került sor. Ez csöppet sem különös, hiszen Duchamp híres, piszoárból készült readymade-jének, a Kútnak eredeti példányát is „elveszítette”. Az egy magángyűjteményben felbukkant készletet azonban idén két amerikai művész, Scott Kindall és Bryan Cera fotók alapján rekonstruálta, és nyílt forráskóddal tette elérhetővé a 3D-s printerrel rendelkezők számára.

10616477_10152305626237016_7719996457010031266_n (3).jpg

Lengyel András, Tolvaly barátja e köré a sakk készlet köré tervezte meg a megnyitó happeningjét. A parti folytatódik című sakkeseményhez elkészült a Duchamp-bábuk minden bizonnyal első magyarországi 3D printje, Lengyel pedig megtette a kezdőlépést a közönség előtt.

Az esemény dokumentációja és az erre az alkalomra készült 3D-s sakk készlet installációja november 30-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeum Csodálatos rendszer – Tolvaly Ernő retrospektív című kiállításán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr676752699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása