Nem csak a belvárosé a világ

|

Noha a korábban elhanyagolt városrész presztízsét kulturális beruházások – a hányattatott sorsú Nemzeti Színház átköltöztetése, majd a Művészetek Palotája megépítése – növelték, a Rákóczi híd környéke sokak szemében még mindig a világ, de legalábbis a kulturális és éjszakai pezsgés végét jelenti. Pedig ahogyan Budapest, úgy a kikapcsolódási lehetőségek és a nyári éjjelek sem érnek véget a Petőfi híd lábánál – valamivel délebbre merészkedvén is számos kincsre lelhetünk. Összeszedtünk öt úti célt, amiért érdemes egészen a Közvágóhídig utazni a világ egyik legszebb villamosvonalán.

hid.jpg

 

1. Fűben ülés a Kopaszi-gáton

Kezdjük mindjárt azzal, hogy átsétálunk az egykori – és sokaknak mindenkori – Lágymányosi híd budai oldalára. A Lágymányosi-öblöt leválasztó Kopaszi-gát az elmúlt néhány évben került be a köztudatba, mikor is teljes rehabilitáción ment keresztül: a kialakított park és homokos strand mellett éttermek és kávézók sora nyílt meg. Az oázist mára a lakosok is birtokba vették, akik miután gondosan lefényképezik Budapest talán egyetlen ’Fűre lépni szabad!’ tábláját, fél szemmel és rossz lelkiismerettel még parkőr után kutatva, de örömmel tesznek eleget a felszólításnak.

kopaszi.jpg

 

2. Kilátás a zikkurat tetejéről

Ha budapesti kilátóhely, akkor Citadella. Kinek ne lenne legalább egy mappája a számítógépen vagy albuma a fiókban, benne az ezerszer látott gellérthegyi panoráma ismétlődő fényképeivel? Ha azonban megmásszuk a Nemzeti Színház kiállítóhelyeként szolgáló épület, a ’zikkurat’ szerpentinjét, egy meglepően új perspektívából tárul szemünk elé a főváros. A toronytemplomnak helyet adó Bajor Gizi park pedig önmagában is megér egy sétát: életnagyságú szobrai olyan legendás hazai színészeknek állítanak emléket, mint Ruttkai Éva vagy Sinkovits Imre.

zikkurat_kilatas.jpg

 

3. Kiállítás a Ludwig Múzeumban

A Milleniumi Kulturális Központ létrehozásával a kultúra minden formája beköltözött a Rákóczi híd pesti hídfőjéhez. A kortárs képzőművészetet képviselve a Művészetek Palotájában kapott helyet a Ludwig Múzeum, ahová érdemes még a nyáron ellátogatni: a nemrég nyílt, rendhagyó Holokauszt-kiállítás mellett augusztus 31-éig még megtekinthető a Hantai kiállítás is. A világhírű, elsősorban az általa kifejlesztett pliage-technikáról ismert magyar festőművész életművéből itthon először készült átfogó jellegű kiállítás.

hantai.jpg

 

4. Koncert a Budapest Parkban

Miután alaposan megbámultuk a kivilágított várost, megbizonyosodhatunk róla, hogy a környék sötétedés után sem csak ’késdobáló’ kocsmákat tartogat számunkra. A Budapest Park szabadtéri színpadán keddtől szombatig váltják egymást a – leginkább magyar, de néha külföldi – zenekarok, így akinek nem volt pénze vagy ideje nyáron fesztiválozni, az itt megteheti: lehet nem kívánt ismerősökbe belefutni, jó barátokat elkerülni és vice versa, lehet sört egyensúlyozva kóvályogni a táncterek között, nem utolsósorban pedig lehet hangosan énekelni a kedvenc refrént, és nem baj, hogy hamis.

park.jpg

 

5. Fröccsözés az R33-ban

Akit inkább a magyar underground zenei szféra vonz, annak érdemes a Közvágóhíd felé venni az irányt, itt található ugyanis a jövő potenciális művésznegyede, az R33. Az egykori vágóhíd mészárosait zenészek és alkotóközösségek váltották fel, miközben sokuknak szinte otthonává vált a hely. A kezdetben kis létszámú, nonprofit önszerveződés mára egy 2000 nm2-en működő művészeti komplexum próbatermekkel, stúdiókkal, kerthelyiséggel, illetve a koncerthelyszínként és romkocsmaként is funkcionáló, egyébként valódi bálteremmel. A lepusztult gyártelepre már csak az atmoszférája miatt is érdemes betévedni – ha nem tudod, hol keresd, máshogy nem is lehet rátalálni.

r33.jpg

Érdemes hát néha ellátogatnunk a világ végére, hogy körbenézve azt lássuk, a világ mindig jóval nagyobb, mint hittük. Ha te is ismersz egy jó helyet a Rákóczi híd környékén, amivel kiegészítenéd a teljesség igénye nélkül készült fenti listát, írd meg nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr886540531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása