Kortárs karácsony-Vegyünk moderneket a fa alá!

|

A karácsony előtti időszakban jellemzően igen sok árverést tartanak szerte a világon, nézzünk szét kicsit a környező országok aukciós térképén! Münchenben például éppen Mikuláskor lesz egy jelentős modern aukció, íme, néhány program, amelyet nem érdemes kihagynia egy naprakész gyűjtőnek! Szemezgetünk a világ modern művészeti múzeumainak aktuális kiállításaiból is arra az esetre, ha az oda látogatónak már elege lenne a pazar karácsonyi várások borgőzös hangulatából. 

pechstein2.jpg

Max Pechstein: Schrei am Merr

A Kettner karácsonyi aukcióján a német avantgárd, a háború utáni és modern festészet kiemelkedő festményei is árverésre kerülnek. Olyan alkotásokat kiáltanak ki többek között, mint Max PechsteinSchrei am Merr" (Kiáltás a tenger felett) című műve, ami becslések szerint akár 800.000 és 1.2 millió euró között is elkelhet, tehát akár 360 millió forintot is hozhat. A kép a művész feleségét, Lottét, és fiát ábrázolja. A kép 1919-ben készült. Pechstein a Die Brücke expresszionista csoport tagja volt, ők a primitivizmus vizuális világát használták, merész színekkel és absztrakciókkal megvalósítva. Szintén árverésre kerül Pechstein önarcképe és feleségéről készült portréja is, amelyek átszámítva akár százmillió forintos nagyságrendben kelhetnek el.

pechstein3.jpg

Max Pechstein: Lotte mit Kopftuch

A másik nagy érdeklődésre számot tartó festmény Oskar Schlemmer Bau Haus stílusban készült „Figur auf grauem Grund". Ezzel az aukcióval azt is jelezni akarják, hogy ezeknek a művészeknek, akiknek az alkotásait a II. világháború idején az elfajzott művészet kategóriájában tartották számon a nácik, kijár a méltó hely a német avantgárdban.

A kortárs művészetnek először szánnak külön katalógust, amiben megtalálható Tony Cragg és Anselm Reyle is. Az utóbbi egy 2005-ös festményével, aminek címe ugyan nincs, de a színes csíkok külön dimenziókat jelenítenek meg, és akár 18 millió forintot is érhetnek. Betekinthetnek Damien Hirst művészetébe is, aki meghökkentő alkotásairól ismert és valamikor az egyik legdrágábban eladható jelenleg is élő kortárs alkotó volt. Az utóbbi években műveinek ára azonban visszaesett a 2005-2006-os szintre. Hirstnek egyébként éppen most látható az eddigi egyik legnagyobb életmű kiállítása Katar fővárosában, Dohában, ha valaki éppen arra jár, január 22-ig megnézheti.

csíkok.jpg

Anselm Reyle: Cím nélkül

Nem kell azonban ennyire messzire menni, ha a modern művészettel szeretnénk közelebbi kapcsolatba kerülni. Rengeteg magyar jár így advent környékén Bécsben. Ha egy kicsit már elfáradtunk a karácsonyi vásárokban, és felmelegedtünk a forralt bortól vagy puncstól, akkor tévedjünk el a MuseumsQuartier-be és a MUMOK-ba, Bécs modern művészeti múzeumába.

A most megtekinthető időszaki kiállítás az anyagokról, a pénzről és a válságról szól, arról, hogy a most már évek óta tartó folyamatokra hogyan képes reflektálni a művészet. A tárlaton tizenegy művész alkotásai láthatók, ahol a kérdés kettős: hogyan lehet tárgya a művészetnek a válság maga, illetve egy mélyebb értelmezésben, hogy milyen a viszony az anyag és az anyagiak között.

mumok2.jpg

Pratchaya Phinthong: Give More Than You Take

Prágában a Museum Kampában, a Jan és Meda Mládek gyűjteményben egy közép-európai anyag található, melyben cseh, szlovák, lengyel, magyar és jugoszláv művészek alkotásai láthatók, főként az 1960-70-es évekből. A gyűjteményben a magyar művészeket Birkás Ákos és Jovánovics György munkái képviselik. Meda Mládek minden vásárlását alaposan meggondolta, gyakran többször is visszatért egy-egy műterembe, mielőtt megvett egy festményt, szobrot, rajzot vagy egyéb tárgyat.

December 5. és február 16. között egy Josef Lada időszaki kiállítás is látható a múzeumban. A művész Jaroslav Hasek egyik legjobb barátja volt, az író őt kérte fel a Svejk illusztrációinak elkészítésére. Rajzokat, akvarelleket készített és gyerekkönyveket is illusztrált. Aki ebben az időszakban Prágában jár, megnézheti a Svejk illusztrátorának egyéb munkáit is. 

lada_svejk.jpg

Josef Lada: Svejk

Varsóban is illusztrációkból látható egy viszonylag rövid ideig tartó kiállítás: január 6-ig tekinthető meg az „Illusztrációk festői" c. tárlat. A fiatal művészek hetven munkáját felvonultató kiállítást nem lehet iskolákba vagy stílusokba sorolni, ugyanakkor a lengyel plakát iskola és a vizuális művészetek hatása erőteljes érzékelhető.

lengyel.jpgAnna Goszczynska

Szintén január 6-ig látható a múzeum eddig legnagyobb volumenű nemzetközi gyűjteményéből származó kiállítása: az „Ország szívében".

Ha valaki egy kicsit messzebbre is utazik, mondjuk, meglátogatja a Mikulást Helsinkiben, akkor útba ejtheti a Kiasma kortárs művészeti múzeumot, ahol több időszaki kiállítást is megtekinthet, az egyik szintén a modern kor kihívásait taglalja az ember, a természet és a technológia szemszögéből. A Mika Taanilla videói és installációi között gyakran dokumentumfilm részletek is megtalálhatók, tudományos kísérletek rögzített változatai.

A Kiasma Hits pedig válogatást mutat be a múzeum legfrissebb finn és nemzetközi szerzeményeiből, immáron 13. alkalommal.

A világ körüli kortárs turné után pihenjünk meg a Ludwig Múzeumban, aki még nem látta a Beat-nemzedék/Allen Ginsberg kiállítást, az még bepótolhatja 2014. január 12-ig...

Egyszóval: útra fel, és boldog, kortárs karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr425669711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása