Picasso vs.Tót

|

Van kép, nincs kép

picasso-tot_02.png

Elnézést kérünk, szerzői jogi korlátozások megakadályozzák,
hogy megvalósítsuk elsődleges célunkat. - Saint Hilaire

Ha valaki veszi a fáradságot és felmászik a Ludwig Múzeum harmadik emeletére, majd betér Az égbolt másik fele című gyűjteményi kiállításra, a hátsó teremben egy sajátos szituációba keveredhet. Az egyik falon Pablo Picasso A muskétás (Domenikosz Theotokopoulosz van Rijn de Silva) című, 1967-es festményét láthatja, vele szemben pedig Tót Endre Muskétás (Távollévő Picasso) című munkáját. Ez önmagában csak egy tény, de menjünk tovább.

picasso-tot_03.png

Elnézést kérünk, a tulajdonjog elavult gondolata megakadályoz bennünket,
hogy feltöltsük ide ezt a képet. - Saint Hilaire

Tót festménye egy sorozat része, melyben híres képzőművészeti alkotásoknak csupán a címét, méretét és technikáját tünteti fel a vásznon, illetve az adott méretben egy vékony fekete négyszöggel jelzi a hivatkozott kép “létét”. Hiszen a híres művek nyomtatott, illetve elektronikus felületeken keresztül olyannyira beleégtek az emberek tudatába, hogy elég csupán egy cím, és rögvest képesek felidézni a képet. Így Tót munkájától csak olyannyira van távol Picasso, mint a vele szemben levő vászontól, amit idéz.

picasso-tot_01.png

Elnézést kérünk, vállalati ügyvédek megakadályozzák,
hogy itt bármiféle kulturális tartalmat megosszunk. - Saint Hilaire

Az említett képpár viszont egészen új megvilágításba került avval, hogy a múzeum honlapján jogi okokból nem szerepelhet Picasso művének reprodukciója. Míg Tót alkotása egy reflexión alapuló játék a művészettörténettel és a művészet befogadásával, addig egy ilyen tiltás a szerzői jog intézményének elavult aspektusaira világít rá. Viszont a Távollévő Picasso ugyanúgy a hiányt jeleníti meg, és hasonló módon az “eredeti” mű vagy egy máshol fellelhető reprodukció irányába tereli a néző figyelmét, hiszen ő mégiscsak látni szeretné a hivatkozott művet.

kruger_tate.png

Tate weboldalán Barbara Kruger egyik művének helye.

picasso_ludwig.png

A Ludwig weboldalán Picasso muskétásának helye

Persze korántsem egyedi ez az eset: a Tate Barbara Kruger egyik művének reprodukcióját nem tehette ki weboldalára. A kép helyett egy szürke négyzetbe helyezett magyarázó szöveg jelenik meg. Erre aztán a Saint Hilaire blog grafikusa készített ironikus adaptációkat, amivel a helyzet nevetségességére reagált, és igencsak rátapintott a probléma lényegére.

Aki nem hiszi, járjon utána a Ludwig Múzeum harmadik emeletén!

Írta: Bradák Soma

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr865560799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása