Áttörjük a művészeti vasfüggönyt!

|

Áttörjük a művészeti vasfüggönyt! Egy londoni galéria, a Calvert 22 a kelet-közép európai, orosz és a volt szovjet tagköztársaságok művészetére specializálódott, vadonatúj kiadványai megérkeztek a Ludwig Múzeum könyvtárába. A könyvekből Üveges Krisztina művészettörténész – könyvtáros válogatott. 

irwin620.jpg

Vajon lerágott csont, mint téma a „káeurópás barakk” művészete, vagy tudunk még újat olvasni a témáról? A régióból kizárólag a huszadik század elejének avantgard művészete ismert és elismert, az évszázad második felének képzőművészete szinte alig jutott át a vasfüggönyön. Némi javulást jelentett, hogy az elmúlt húsz évben a blokkból néhány sztárművész kikerült a nemzetközi porondra, viszont azóta sem jött létre az áhított kulturális unió. Még annak ellenére sem, hogy a rendszerváltások után nagy nemzetközi figyelem övezte a ritkán, vagy egyáltalán nem látható művészeket és alkotásokat, és óriási kiállítások szerveződtek, hogy az addig tiltott/elhallgatott művészi eredményeket egy szélesebb nemzetközi kontextusban bemutathassák. 

A Calvert 22 magángaléria viszont missziójának tekinti az ottani közönség számára kevésbé ismert térség művészetének bemutatását. A szervezőik nem divathullámokat lovagolnak meg, hanem következetesen felépített programmal mutatják be a régió már lezárult művészettörténeti eseményeit párhuzamosan a feltörekvő fiatal alkotókkal. A galéria csapata és felkért kurátorok közösen gondoskodnak arról, hogy különféle szempontok, mint például a fotó, a történelmi emlékezet, film, homoszexualitás, rasszizmus, tehát tematikus tárlatok során át mutassák be a térség művészetét.

Tevékenységük azért érdekes, mert a fiatal generáció ritkán látható a nemzetközi nagy kiállításokban, másrészt az őket megelőző generációk, a szellemi előzmények munkássága nehezen hozzáférhető és kutatható nyelvi vagy dokumentációs problémák miatt, ezért a beérkezett katalógusok igazi csemegék az érdeklődőknek.

A kiadványok egységes tartalmi struktúráját tükrözi a kiadványok egységes arculata is. A szándékosan szegényesre vett megjelenési forma olyan hatást kelt, mintha egy archívumban vagy hagyatékban lapozgatnánk az eleve rossz minőségű papírból készült, foszlott, régi dossziékban. A bevezető szövegeket, tanulmányokat részletes információk kísérik a művekről és az alkotókról. Érdemes kézbe venni és elmélyedni bennük! A könyvek adatai megtekinthetők itt, és személyesen a Ludwig Múzeum könyvtárában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr615493478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása