Interjú Szigethy Eszterrel

|

Szigethy Eszter (Miskolc, 1989) tervezőgrafikusként végzett 2012-ben az egri Eszterházy Károly Főiskola elektronikus ábrázolás szakán. Grafikáival az aktuális társadalmi, szociális és politikai problémákra igyekszik felhívni a figyelmet. Számos hazai és nemzetközi pályázaton szerepelt már sikerrel, amelynek köszönhetően művei többek között Romániában, a 2012-es II. International Graphic Art Biennálen, idén tavasszal pedig a 2013-as Budapest Art Expo Fresh Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Biennáleján és a mexikói „World + Design“ nemzetközi pályázat keretében, a Mexikóvárosban rendezett MUMENDI című kiállításon is szerepeltek. Aktuális projektjének helyszíne szintén Mexikó, középpontjában pedig a latin-amerikai államokból Mexikón át az Amerikai Egyesült Államok felé vándorló migránsok állnak. A jobb élet reményében emigrálni kényszerülő bevándorlók szociális és társadalmi helyzetét és viszontagságos utazásuk körülményeit térképezi fel és mutatja be Szigethy Ezter legújabb munkáiban, amelyek most a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj kilenc finalistájának közös kiállításán tekinthetőek meg.

profil_Szigethy.jpg

 

Mi volt az elmúlt egy évből a legemlékezetesebb kiállítás vagy művészeti esemény, amit láttál vagy amin részt vettél?

Kétségkívül az elmúlt egy év legemlékezetesebb kiállítása számomra a Mexikóvárosban található Szépművészetek palotájának (Palacio de Bellas Artes) állandó gyűjteményéből rendezett, Diego Rivera, Siquerios, Orozco című kiállítás volt.

Mi vagy ki inspirál/inspirált eddigi munkád során, tekintesz valakit mesterednek/példaképednek?

Jelenlegi projektem inspirálója legfőképpen maga Mexikó, a teljes mértékben eltérő kultúrájával és tradícióival együtt. José Guadalupe Posada illusztrációi, Gillermo del Toro filmjei, valamint Claudio Romo alkotásai is ösztönöznek új munkák készítésére. Alejandro Solalinde Guerra mexikói katolikus pap, a migránsok egyik legismertebb támogatójának tevékenysége jelentős ihletforrásként szolgált a projektem megvalósításában.

Jellemezd három szóval a tevékenységedet!

Szociális, elgondolkodtató, kísérletező.

Ha nem azzal foglalkoznál, amivel most, milyen pályát választottál volna? Miért éppen azt?

Ha nem azzal foglalkoznék, amivel most, akkor szívesen lennék még orvos, rendezvényszervező, vagy szakács, mert nagyon szeretek főzni, de enni még jobban.

Szerinted van-e feladata egy kortárs művésznek ma a társadalomban? Ha igen, mi az?

Természetesen. Én úgy gondolom, hogy minden kortárs művésznek van, vagy legalábbis lenne feladata a mai társadalomban. Véleményem szerint fontos az, hogy a művésznek legyen értékes mondanivalója, melyet saját alkotásain keresztül eljuttat a közönséghez. Úgy gondolom, meghatározó az is, hogy a művészek valamilyen úton-módon reflektáljanak a mai társadalomban fellelhető aktuális problémákra, legyenek aktív alakítói a társadalomnak, higgyenek művészetük társadalomformáló hatásában. Mivel a mai társadalom gyorsan változik, ezért létfontosságú, hogy a kortárs művészet is kövesse ezt a tempót.

Mit láttál, olvastál vagy hallgattál mostanában, ami hatással volt rád és másnak is ajánlanád?

Amit szívesen ajánlanék: Amores Perros, Which way home, Sin nombre című filmje, Bill Plympton: Idiots and Angels animációja, a Popol Vuh (a maják szent könyve), valamint az Orishas nevű kubai zenekart.

Ha szabadon választhatnál, hol állítanál ki a legszívesebben?

Szívesen kiállítanék jelentős múzeumokban, galériákban, de ezzel párhuzamosan olyan szegényebb településeken, helyszíneken is, ahol csak kevés ember engedheti meg magának, hogy különböző kiállításokat látogasson.

Mit tartasz a munkád legizgalmasabb részének?

A jelenlegi projektem legizgalmasabb része az volt, amikor személyesen tudtam találkozni és beszélgetni a közép-amerikai migránsokkal Saltilloban és Tapachulán. Illetve rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amikor két hétig laktam együtt 25 bevándorlóval a guatemalai határnál egy menedékhelyen.

Mi az, amit mindig magadnál hordasz?

Szeretnék érdekes választ adni erre a kérdésre, de csak a kontaktlencsém jut eszembe.

Hol dolgozol legszívesebben, milyen számodra az ideális műterem?

Nagyon szívesen alkotnék olyan műteremben, ahol lehetőségem lenne különböző nemzetiségű művészekkel együtt dolgozni.

Milyen magyar közéleti hír érintett meg legutoljára?

Az idei nyár eleji árvíz.

Van olyan eszköz/médium, amit még nem próbáltál, de érdekelne? Miért éppen az?

Érdekel az animálás, mert nagyon izgalmasnak tartom, hogy ezzel a technikával az általam tervezett, megrajzolt képi világot, úgymond életre tudom kelteni. A jövőben, ha lesz rá lehetőségem, mindenképp szeretnék készíteni egy animációs videót.

Mi az első dolog, amit egy külföldinek Magyarországról mondanál?

Azt, hogy ha tehetik, akkor mindenképpen látogassanak el Magyarországra, hiszen a sajátos történelmi múltjával, épületeivel, kultúrájával, gasztronómiájával hazánk mindenki szívébe belopja magát.

Mivel töltöd az idődet, amikor nem dolgozol?

Szabadidőmben szeretek valamilyen testmozgást végezni, például futni, táncolni, valamint a filmezés is érdekel.

További információ Szigethy Eszterről >>>

Készítette: Gadó Flóra, Lendeczki Kinga

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr675489403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása