Miért jó a folyóirat?

|

Miért jó a folyóirat? Mert a szakmai információ terjedésének legfontosabb formái a folyóiratok. Mert a szakkönyvek 1-2 éves késéssel jelennek meg. A Ludwig Múzeum könyvtárának folyóiratait ajánlja Kántor Tibor és Üveges Krisztina könyvtárosok. art622.jpg

Két dolog miatt szeretnénk most a folyóiratokról beszélni: Egy, a weboldalunkon most tesszük közzé a könyvtár folyóiratainak listáját, kettő, ennek kapcsán döbbentünk rá, hogy itt a könyvtár-blogban mindig a könyveinkről írunk. Pedig érdemes a folyóiratokat is reklámozni, hiszen egy kutatás, anyaggyűjtés vagy bibliográfia összeállítása során igazi kihívás a rengeteg periodikából összebogarászni a témához elengedhetetlenül fontos cikkeket. Ha tájékozódni akarunk az aktuális eseményekről szintén jó források ezek az újságok.

Könyvtárunk a kilencvenes évek óta gyűjti a kortárs művészettel foglakozó hazai és külföldi, általában havonta, ritkábban negyedévente megjelenő szaklapokat. A gyűjtés során arra törekszünk, hogy a kortárs művészettel, annak intézményeivel, eseményeivel széles körűen foglakozó kiadványokat vásároljunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk kiszolgálni a különféle olvasói igényeket.

Ezért előfizetünk olyan hazai és külföldi folyóiratokra, melyek nagy, nemzetközi merítéssel mutatják be az aktuális kiállításokat, eseményeket, és kritikákat, interjúkat is közölnek művészekkel, intézményvezetőkkel. Az ilyen profilú kiadványok gyakran beszámolnak a műkereskedelemi életről is.

További kört alkotnak a már kevésbé a széles közönséget megcélzó folyóiratok, ezekben a kiállításokat, művészeti életet elméleti szempontból tárgyaló, elemző vagy problémafelvető cikkeket, könyvajánlókat találunk. A szűken vett képzőművészeti kiadványok mellett gyűjtünk a kortárs művészethez kapcsolódó területekről is kiadványokat, mint például az irodalom, a fotó, az építészet, vagy a tánc- és színházművészet folyóiratai, de természetesen itt nem tudjuk felvenni a versenyt az említett művészeti ágak szakkönyvtáraival.

Hosszú távú céljaink közt szerepel a teljes folyóirat-állomány analitikus feltárása, a fontos cikkek és tanulmányok kereshetővé tétele katalógusunkban – addig azonban, míg ez megvalósul, az alábbi linken elérhető táblázattal szeretnénk segíteni olvasóink munkáját. A táblázat tartalmazza valamennyi, a könyvtár gyűjteményében fellehető időszaki kiadvány megjelenési adatait, így akár otthonról is könnyen megállapítható, hogy a keresett szám megtalálható-e a polcon. A listát folyamatosan kiegészítjük, így azoknak is érdemes figyelemmel kísérniük, akik a frissen beérkező folyóiratokra kíváncsiak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr655400624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása