A Ludwig Múzeum bemutatja: hogyan csomagoljunk fehérneműt?

|

Végre bepillanthatunk a műtárgyak kulisszatitkaiba! A földi halandók általában vajmi keveset tudnak egy múzeumban kiállított műtárgy útjáról, biztosításáról, restaurálásáról, csomagolásáról, méltatlanul elhanyagolt témák ezek. Farkas Emese restaurátor beszámolója következik.

A Ludwig Múzeum gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja Claes Oldenburg Női fehérneműs pultja, jelenleg a New York-i MOMA-ban szerepel, a The Street and The Store című kiállításon. (A kiállítás augusztus 05-ig látható.) Ez az Oldenburg hatvanas évekbeli munkásságát bemutató kiállítás sorozat negyedik állomása. Utána a műtárgy hazautazik. A  pulttal és fehérneműkkel együtt ötvennégy darabból áll, csomagolása, szállítása összetett feladat.patternfill.jpg

A fehérneműk nagyobb része vászon alapanyagú, gipszbe mártott és zománcfestékkel festett. Ezeknek a daraboknak a festése töredezett, a textil mozgását nem tudja követni a merev festékréteg, emiatt többször kerültek konzerválásra korábbi restaurálások alkalmával. A vékony muszlin daraboknál, a vászon vesztett sokat a rugalmasságából és vált törékennyé. Ezeknél különösen fontos olyan módját megtalálni a csomagolásnak, hogy szállításkor egyik irányba se tudjanak elmozdulni és a vékony pántok ne feszüljenek. További szempont, hogy könnyen kézbe vehetők legyenek a darabok.allvany_1.jpg

A múzeum restaurátorai a fiókos megoldás mellett döntöttek. A fiókok súlya megengedi, hogy egy ember is tudja installálni a művet. Bélelő anyagnak neopolent használtak, rugalmas, könnyen alakítható, de környezeti hatásoknak ellenálló hab ez, ami a tárgyak körvonalához lett igazítva. A fiókos láda ezt követően egy klimatizált műtárgyszállításra készített ládába került. A pult és a tartozékok is hasonló ládákba kerültek.
Utazásra felkészítéskor részletes állapotfelmérés készült minden darabról, ami alapján meg lehet figyelni a tárgyon bekövetkezett elváltozásokat.

output_5lSYBX.gif
P1070132.jpg

A reptéren bepakolás előtt egy palettára rögzítik a ládákat és kapnak még egy vízzáró réteget. Így néz ki a műtárgy utazás előtt, még ruhában, begubózva, hogy aztán levetkőzve, kicsomagolva megmutassa nekünk, ki is ő vajában! Keressétek a fehérneműket a New York-i MOMA-ban, garantált vintage élményre számíthattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr395358850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása