Hangos béke – Az Egyesült Államok kontra John Lennon

|

Ne legyen véleményed, vagy ha van, akkor ne hangoztasd! – elsősorban elnyomó rendszerekre jellemző mondat ez, ám a hatvanas-hetvenes évek fordulóján az Egyesült Államokban is előfordult. Richard Nixon a CIA segítségével akarta elhallgattatni és kiutasítani az országból John Lennont és Yoko Onót, mert túl hangosan és túl sok embert megszólítva bírálták az amerikai csapatok részvételét a vietnámi háborúban. Volt tehát véleményük, aminek hangot is adtak: interjúkban, dalokban és az ágyban…

Merthogy a politikai aktivizmus esetenként szélsőséges és erőszakos áramlataitól eltérően John és Yoko Ono a békés demonstráció hívei voltak. Hozzájuk köthető a bagism fogalma, amikor a tüntető egész testét egy zsákba bújtatja, így őt magát csak gondolatai alapján lehet megítélni bőrszíne, neme, kora vagy bármi más helyett. Az így létrejövő, előítéletektől mentes helyzetet Lennon totális kommunikációnak nevezte. Aztán 1969-es házasságkötésük után az amszterdami nászutukat végig ágyban töltötték, amire a sajtó képviselői is meghívást kaptak. Ez volt a bed-in, aminek gyökere az ötvenes évek végén felbukkanó ülősztrájkokban keresendő: Lennon és Yoko Ono békésen demonstráltak a fejük fölött függő két felirattal („Hair Peace” és „Bed Peace”), miközben az újságíróknak nyilatkoztak. A következő ilyen alkalmat Montrealban tartották, s ennek folyamán írták és vették fel a Give Peace a Chance című dalukat, ami a háborúellenes tüntetések himnuszává vált.

lennon_ono.jpg

Így vált egyre hangosabbá John Lennon és Yoko Ono békés demonstrációja, olyannyira, hogy az Egyesült Államok vezetésének is egyre jobban bántotta a fülét. Megtettek tehát mindent, amit lehetett, ám végül John és Yoko Ono győzött, és később Amerika is adott egy esélyt a békének.

lennon másolata.jpg

Az idén nyolcvanéves Yoko Ono Játssz bizalommal! című installációja a Ludwig Múzeum gyűjteményének egyik kulcsműve, ami jelenleg a harmadik emeleti állandó kiállításon (Az égbolt másik fele) megtekinthető. Az alkotás Yoko Ono békét támogató háborúellenes tevékenysége szempontjából kiemelkedő fontosságú.

Az Egyesült Államok kontra John Lennon című filmet 2013. április 6-án 17 órai kezdettel vetítjük a Ludwig Múzeum 1. emeleti előadótermében angol nyelven, magyar felirattal. A vetítést követően Szipőcs Krisztina, a gyűjteményi osztály vezetője beszélget Péli Péter egyetemi előadóval. A program ingyenes.

Az Egyesült Államok kontra John Lennon (2006)
Fekete-fehér és színes dokumentumfilm, 99’
Rendezte: David Leaf és John Scheinfeld

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr125195030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása