Moholy-Nagy László mű a TOP 10-ben

|

A Sotheby's múlt heti árverésén, többek között, Moholy-Nagy László egy kezeket ábrázoló fotogramját is eladásra kínálták. Az új tulajdonos az aukció végére azonban nem csak egy nagyszerű alkotással, hanem egyenest a világ 10. legdrágább fotójával lett gazdagabb.

Moholy-Nagy László: Fotogramm (1925)©Sotheby's

New Yorkban december 12-én és 13-án árverezték Henry M. Buhl 437 darabos A Show of Hands című fotógyűjteményét, amely különlegessége abban rejlett, hogy csak kezeket ábrázoló fotográfiákból állt. A kollekció több Moholy-Nagy munkát is tartalmazott, de az egyik legmagasabb áron végül az 1925-ben készült Fotogramm kelt el 1,5 millió dollárért. Az árverésen egyébként még egy 1,5 millió dolláros leütési ár született, amit Herbert Bayer 1932-es Lonely Metropolitan (Magányos városlakó) című képe tudhatott a magáénak.

Herbert Bayer: Lonely Metropolitan (1932)©Sotheby's

Ezzel az eredménnyel a két kép holtversenyben került fel a listára, amely a világ legdrágább fotóit gyűjti egybe. Ez az összeg azonban más szempontból is csúcsnak számít: ez a harmadik legmagasabb ár, amit árverésen klasszikus fotográfiáért fizettek, emellett a tízes listán szereplő képek közül nyolcat a Sotheby's értékesített.

Az árverés azonban nem csak ilyen formán döntött rekordot. Mint a Sotheby's hivatalos sajtóközleményében olvasható, magán fotógyűjtemény még soha nem kelt el ilyen magas áron. Az árverés eredményei ugyanis nem csak egyenként, hanem összességében is meghaladták az árverezőház elvárásait. A teljes kollekció végül 12,3 millió dollárért kelt el, az előzetesen becsült 8,1-12,2 millió dollárral szemben.

Moholy-Nagy László (1895-1946) életművéből tavaly rendezett kiállítást a Ludwig Múzeum Moholy-Nagy László. The Art of Light címmel, ahol a sokoldalú művész fénnyel kapcsolatos munkái álltak a középpontban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr855132513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása