Mentálhigiénés edzésterv

|

Ismét különleges tárlatvezetés várja a Ludwig Múzeum látogatóit péntek délutánonként. Geraszkoné Kirchner Zsuzsanna pszichológus ezúttal Lakner Antal művein keresztül kínál megoldást hétköznapi gondjainkra.

© GLÓDI Balázs / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

Geraszkoné Kirchner Zsuzsannával már olvashattak egy interjút a Ludwig blogon. Ez alkalommal Lakner Antal Munkaállomás című kiállításához kötődő vezetés kulisszatitkairól faggattuk.

Mire fókuszál a Munkaállomás című kiállításon? Lakner Antal szándékosan nehezen kategorizálható alkotásokat hoz létre, amelyek három területet (testgyakorlatok, munka, műalkotás) vegyítenek. A vezetésen ugyan ezt a három témát dolgozom fel pszichológiai szempontból. Így született meg a vezérfonal, ami a három téma metszeteként egy „mentálhigiénés edzésterv”bemutatása. Sok kis gyakorlatot gyűjtöttem össze, hogy a munkahelyi elégedettség, innovativitás és kiégés megelőzés lehetségessé váljon, illetve általában az élettel való elégedettség elérhető legyen. A lelki munka gyakorlatainak segítségével megformálhatjuk elégedett, munkájában kiteljesedő önmagunkat.

© GLÓDI Balázs / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

A kipróbálható műtárgyak mennyiben és milyen irányba befolyásolják a vezetést? A műtárgyak kipróbálására a tárlatvezetés előtt fél órával invitáljuk a látogatókat. Úgy vettem észre, hogy azok a csoportok, akik éltek is ezzel a lehetőséggel, utána már sokkal közvetlenebbül vettek részt a vezetésen, emellett szinte közösséggé formált minket ez az interaktív tér. Ha egyedül nem mer valaki kipróbálni valamit, azt együtt bátrabban megteszi és nagy élmény, hogy a műalkotásokat ‒ amiket máskor csak tisztes távolságból csodálhatnak a látogatók ‒ ebben az esetben megfoghatják, kipróbálhatják. Néha hitetlen félmosollyal kérdezik a segítőket, hogy „ezt most tényleg megfoghatom?” Persze van akinek ezek az interaktív tárgyak túlságosan elvontak, és a tárgyak néma üzeneteit, kérdésfelvetéseit csak a vezetés után kezdik meghallani.

A lebegő kabint pszichológusok is ajánlják relaxálásra. Ön mit gondol a kabinról illetve véleménye szerint a gravitáció megszüntetése avagy fokozása (ld. Lakner Antal: Passive Dress) miképp hat a pszichére, a kedélyállapotunkra? A lebegőkabint bátran ajánlom bárkinek. Ritkán adatik meg egy felnőtt embernek, hogy megélje az anyaméh ölelésének ennyire megfeleltethető élményt, hogy újraélje, milyen is lehetett magzatként. Újraélés, de még korrektív élmény is elképzelhető a lebegésben!

Lakner Antal bemutatja a Passive Dress-t© GLÓDI Balázs / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

A gravitációfokozásnál a plusz súlyokkal inkább az érzelmi terheket kapcsolom össze. A súlyruha felvételével önreflexióra nyílik lehetőség. Mit teszünk magunkkal amikor nem engedjük el a túlzott elvárások terhét, a haragot, a rosszul működő kapcsolatokat, a múltat? Ugyanakkor ez a ruha jelképezheti azt is, hogy hogy vannak olyan kihívást jelentő helyzetek az életben, ami elől elmenekülünk, pedig felvállalva/felvéve a terhet megedződhetnénk benne. Az eddig elhanyagolt, megoldatlan témánkban végre áttörés következhetne be. Ha elmenekülünk előle végérvényesen megoldatlan teher marad. Emellett a tehetetlenség, a mozgásban akadályozottság megélése után újra örülhetünk a minden napokban evidensnek tartott és elsikkadó tettrekészségünknek. Ráébredhetünk, hogy bennünk hétköznapi emberekben sok még a kiaknázatlan energia.

Geraszkoné Kirchner Zsuzsanna rendhagyó pszichológiai tárlatvezetése legközelebb november 30-án, pénteken, 16 órakor kezdődik. A vezetésen való részvétel regisztrációhoz kötött, amit megtehetnek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr845132510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása