Ifjú tehetségek a Ludwigban

|

Az emberi méltóság témáját járják körbe a MOME volt és jelenlegi hallgatóinak fotói, amelyek november 4-ig láthatóak a Ludwig Múzeumban.

Fotó: Mátyássy Jónás

Ez év tavaszán hirdette meg „Emberi méltóság” mottóval pályázatát a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetének Fotográfiai Tanszéke. A pályázaton az egyetem volt és jelenlegi hallgatói egyaránt indulhattak (beleértve az Erasmus program keretében itt tanuló külföldi diákokat is), ha mint a kiírás fogalmazott „fotográfus diplomájukat a XXI. században szerezték”.

Bencsik Barnabás beszédet mond. Mellette (balról jobbra): Szatmári Gergely, Kopeczky Róna, Máté Gábor, Kopek Gábor, Jelenits István; Fotó: Mátyássy Jónás

A felhívásra több száz nevezés érkezett, a válogatást pedig tovább nehezítette, hogy egy-egy jelentkező akár 20 művel is indulhatott. Az így keletkezett változatos és nagy mennyiségű anyagból válogatott a zsűri, hogy végül mintegy negyven fiatal alkotó (Antal Barbara, Ács Alíz Veronika, Bakonyi Bence, Balla Vivienne, Balogh Balázs, barnie, Dennis Michael Khieffer Beviz, Bérczi Zsófia, Bognár Benedek, Buda Gábor, Cinthya Dictator, Darab Zsuzsa, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Gáldi Vinkó Andrea, Gombás Bianca, Gyurkovics Anna, Hodosy Enikő, Kékesi Donát, Koleszár Adél, Kozó Attila, Marinka Zsuzsanna Alexandrovna, Máté Balázs, Mátyássy Jónás, Misetics Mátyás, Molnár Ágnes Éva, Móró Máté, Nem Bettina, Oravecz Éva, Jasmine Shah, Standovár Júlia, Szent-Iványi Réka, Szombat Éva, Taskovics Dorka, Turós Balázs, Jelena VIskovic – Páll Tamás, Zagyvai Sára) képeit válassza ki és mutassa meg a nagyközönségnek a Ludwig Múzeum termeiben.

Jelenits István megnyitja a kiállítást. Mellette a tárlat szervezői (balról jobbra): Szatmári Gergely (MOME), Kopeczky Róna kurátor, Máté Gábor (MOME), Kopek Gábor (MOME); Fotó: Mátyássy Jónás

A Ludwig Múzeum az elmúlt években több nagyszerű és világhírű fotós munkáit mutatta be legutóbb az amerikai Robert Mapplethorpe műveit , de nem csak a kiállítási rendben egyre erősebb fotós jelenlét indokolta az együttműködést. Mint Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a sajtó képviselőinek elmondta, „a kiállítás befogadásának oka, hogy (a múzeum) helyet adjon a fiatal, még feltörekvő generációnak. A kiállítás koncentrált módon mutatja be a MOME elmúlt években végzett munkáját és a kétezres évek fotós nemzedékét.”Bencsik Barnabást követően a MOME pályázat lebonyolítását végző három egyetemi tanár, Kopek Gábor, Máté Gábor és Szatmári Gergely osztotta meg gondolatait az XY Emberi méltóság és a MOME generáció című kiállításról.

Tömeg a megnyitón; Fotó: Mátyássy Jónás

Kopek Gábor fontosnak tartotta kiemelni, hogy „a MOME Laboratory program túlmutat az intézmény keretein.” Közösségükre szellemi műhelyként tekintenek, amely műhely eredményei láthatók most a Ludwig Múzeumban. Szatmári Gergely a pályázat témájára tért ki, kihangsúlyozva hogy az emberi méltóság kérdése milyen komoly nehézség elé állította a pályázókat. De mint mondta „pont az volt a cél, hogy gondolkodásra késztessük mind a tanulókat, mind a tanárokat.” Máté Gábor az elhangzottakhoz még annyit fűzött hozzá, hogy „számára izgalmas, hogy a fiatalság miképp látja az emberi méltóságot és reméli, hogy a művek nem csak őt töltik el elégedettséggel, de a látogatók is izgalmasnak fogják találni.”

Minden alkotótól egy mondat; Fotó: Mátyássy Jónás

A termeket végigjárva zömében fotókat láthatnak az érdeklődők, de videómunkák, installációk és animáció is szerepel a válogatásban. A képek néhol meghökkentőek, néhol sokkolóak, de az erősségük nem ebben, hanem a szinte cenzúrázatlan személyességből fakad, amit különösen erőssé tesz a fiatal alkotók korából fakadó őszinteség és nyersesség, amelyből az alábbi galériában kaphatnak ízelítőt.

[gallery link="file"]

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr485132505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása