Kortárs képzőművészeti rekord született

|

Élő képzőművészeti alkotó esetében sosem látott áron kelt el Gerhard Richter (1932-) Abstraktes Bild (Absztrakt kép) című, 1994-es festménye.

Gerhard Richter: Abstraktes Bild (Absztrakt kép)©Sotheby's

Mint arról a nyugati sajtó is beszámolt, a nem mindennapi eredmény a Sotheby's kortárs képzőművészeti aukcióján született meg. A kép leütési árát az előzetes becslés 9-12 millió font körül taksálta, de a licit egészen 21,3 millió fontig (7,3 milliárd forint) kúszott. Az új tulajdonos személyét homály fedi, csupán annyit lehet tudni, hogy orosz vevő tette a győztes ajánlatot. Az eladó viszont ismert, sőt talán az ő személye izgalmasabb is. A képet ugyanis Eric Clapton, a lassúkezűként is aposztrofált gitáros-zeneszerző kínálta eladásra. Clapton 2001-ben vásárolta meg a képet, a mostani ár tizedéért. Clapton nagyszerű üzletet csinált, de az árverés jól mutatja Richter munkáinak értéknövekedését is, ami élő művész esetében kiugrónak számít, különös tekintettel arra, hogy a Sotheby's árverésével egy időben zajló kiemelt kortárs művészeti aukciókon eladásra kínált egyéb munkák messze nem szerepeltek ilyen jól.

Gerhard Richter: Ablak(Rácsok), 1968

Bár Richter több száz absztrakt képet festett, ezen munkái az elmúlt négy évben a státuszszimbólum szintjére emelkedtek a felső tízezer köreiben. A tendenciát jól mutatja, hogy az orosz milliárdos, Roman Abramovics is vásárolt Richter munkát, ahogy Lily Safra brazil milliárdosnő (a Forbes 2009-es listája szerint a föld 701. leggazdagabb embere) is, ő azonban a jeruzsálemi Israel Museumnak adományozta a képet.

Gerhard Richter életműve azonban nem kizárólag absztrakt festményekből áll. Hogy mennyire nem, arról maguk is meggyőződhettek a művész Áttekintés című kiállításán a Ludwig Múzeumban, 2005-ben. A múzeum gyűjteményéhez tartozó 1968-as Ablak(rácsok) című képe a 2010-es gyűjteményi kiállítás (Félreérthetetlen mondatok) és egy jelentős düsseldorfi vendégszereplés után Luganóban látható január 6-ig, majd 2013. január 5-től május 20-ig Lausanne-ban  az A Window on the world című vándorkiállítás keretében.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr195132504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása