Drága Elvis

|

37 millió dollárt fizettek Andy Warhol Double Elvis című képéért.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kiemelkedő eredménnyel zárt a Sotheby's május eleji kortárs művészeti aukciója, amelyen több, a Ludwig Múzeum gyűjteményében is megtalálható művésztől szerepelt munka. Ezek közé tartozott Andy Warhol Double Elvis (Dupla Elvis) című képe, amelyet első alkalommal 1963-ban állítottak ki a Los Angeles-i Ferrus Gallery-ben. Az ezüstnyomatot - amiből összesen 22 darabot készített Warhol - 1977-ben vásárolta meg egy amerikai magángyűjtő.

Andy Warhol: Single Elvis (1964)

A licitet több szempontból is nagy várakozás előzte meg. Egyrészt 1995 óta nem kínáltak eladásra Dupla Elvist, másrészt az árverezőház a kép várható leütési árát 30-50 millió dollárra becsülte. A becsléssel nem is nagyon tévedtek: a vételár 37 millió dollár azaz 8,5 milliárd forint volt. Ez azonban még messze elmarad a legmagasabb összegtől, amit egy Warhol képért árverésen fizettek; az ugyanis 71,7 millió dollár volt és a Christie's aukcióján fizették ki 2007-ben a Green Car Crash - Green Burning Car (Karambolban összetört autó zöldben) című műért.

Ilyen összegeknél nem meglepő, hogy a vevő nevét titokban tartják, de még ha nyilvános is lenne, nem valószínű, hogy beugorhatnánk a tulajhoz egy teára meg egy kis képnézegetésre. Ha azonban szeretnének közelről látni egy több milliárdos nyomatot, akkor látogassanak el a Ludwig Múzeum A hős, a hősnő és a szerző című kiállítására, ahol ugyan nem egy dupla csak egy szimpla Elvis van kiállítva, de azért higgyék el, az sem rossz.

Ide kattintva megtekinthetik a Sotheby's aukcióján készült videót illetve az árverezőház szakértőjének műtárgy ismertetőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr445132490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása