Múzeumok Éjszakája 2012

|

Újra itt a Múzeumok Éjszakája, amiből természetesen a Ludwig Múzeum sem maradhat ki.

Igazi nyári időre számíthatnak a Múzeumok Éjszakájának látogatói, a Ludwig Múzeumban pedig izgalmas programokra. A különleges programok zöme a múzeumban épp futó két kiállításhoz kapcsolódik, amelyek révén nem csak magukról a tárlatokról, hanem az alkotások szélesebb kontextusáról is többet tudhatnak meg. Ennek keretében szakértő tárlatvezetésen vehetnek részt úgy a Société Réaliste: Empire, State, Building mint a Robert Mapplethorpe tárlaton, emellett mind két esetben exkluzív vezetések is várják az érdeklődőket.

A Société Réaliste napjainkra reflektáló és politikától nem ment műveinek izgalmas és új vetületeinek feltárására számíthatunk Stumpf András újságíró-publicista és Krekó Péter politikai elemző közös vezetése során, különös tekintettel az alkotások kommunikációs és politikai vonatkozásai terén. Ha pedig tovább bővítenék az európai kultúrára és politikára vonatkozó ismereteiket, akkor a vezetés mellett, ne hagyják ki a Hatalmi viszonyokat, ahol játékok, kvízek és olvasósarok várja az érdeklődőket.

Robert Mapplethorpe: Önarckép (1975)© Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission.

A Robert Mapplethorpe tárlaton más szempontok kerülnek majd terítékre Alföldi Róbert, a budapesti Nemzeti Színház igazgatójának, vezetése alatt. Alföldi Róbert színházigazgató, színész, filmrendező és talán kevésbé közismert, de festő is. Ezen műfajok mindegyike szorosan kötődik a vizualitáshoz, a látványhoz. Ha pedig valaki olyan régóta gyakorolja professzionális szinten az ezekben való működést mint Alföldi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Mapplethorpe képeit is sokrétűen látja, véleménye pedig túlmutat egy szimpla fotó elemzés határain.

Nem ez az egyetlen Robert Mapplethorpe kiállításhoz kapcsolódó program, amiért érdemes ellátogatni a Ludwig Múzeumba. Este fél hétkor kezdődik A Factorytól a Chelsea Hotelig - Válogatás Andy Warhol és az 1960-as évek New York-i avantgárd filmjeiből című vetítéssorozat, amely, mint a cím is mutatja, a Mapplethorpe-t körbevevő művészi közegbe nyújt betekintést Andy Warhollal, Paul Morresey-vel, a Chelsea Hotel közönségével és Sőrés Zsolt vizuális költő szakértő kommentárjaival.

Ezen a különleges éjszakán azonban nem csak szemlélhetjük a műalkotásokat, de egyet akár haza is vihetünk Csi Peng kínai fotóművész Fájdalompiac Made in China – Made in Hungary cserebere akciójának köszönhetően.

Dr. Baksa-Soós Vera és Csi Peng a művész 2007-es Ludwig Múzeumos kiállításán

Konkrétan Csi Peng Sprinting Forward című alkotásának egy sorszámozott példányával gazdagodhatnak a látogatók, cserébe csupán valamilyen rajzeszközt (filctoll, zsírkréta, festék, ceruza stb.) vár a művész. A leadott rajzeszközök a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézményhez kerülnek, így egy lendülettel gazdagíthatjuk a magunk és mások életét. Végül, de nem utolsósorban, lesz Nagy rajzolás, ahol kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják, hogy mire képesek egy ceruzával.

A programok mindegyike kizárólag Múzeumok Éjszakája belépővel vehető igénybe. A tárlatvezetések előzetes regisztrációhoz kötöttek, amelyet megtehetnek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr835132480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása