A világ határai

|

Bár manapság kevesen indulnak ismeretlen tájak felfedezésére, mégsem elképzelhető az életünk térképek nélkül. Ezen a tényen nem változtat se a GPS, se az internetes címkeresők, hiszen ezek az eszközök is egy térképen jelölik az úti célt és az útvonalat.

A térkép tehát hihetetlen gyakorlati haszonnal bír, így egyértelműnek vesszük, hogy pontos. Hogy egy térképnek mennyire nem elengedhetetlen tulajdonsága a pontosság, arra az utóbbi időkben a műholdas képek világítottak rá, míg az idősebbek emlékezhetnek még arra, hogy a Szovjetunióról csak pontatlan térképek voltak forgalomban. A hatalom eme trükk révén kívánta becsapni az országba tévedő nyugati ügynököket, akiket nyilván gátolt feladatuk teljesítésében a térképeken nem szereplő autóutak váratlan felbukkanása a sztyeppén.

Ez a napjainkban inkább anekdota számba menő történet jól mutatja, hogy mennyire számít, hogy ki rajzolja a térképet vagy hogy miben hisz a térképész. Hisz máshogy festett a világ, amíg azt gondolták, hogy a Föld lapos, amíg nem hajózták körbe Afrikát vagy Kolumbusz nem fedezte fel Amerikát. A rajzolók közé azonban nem csak maguk a térképészek tartoznak. Átvittebb formában, de rajzolók az éppen regnáló uralkodók, királyok, kormányok, akik döntéseik révén alakították és alakítják az országok határait, ezáltal pedig milliók életét.

Forgalomba levő 1 eurós érme

Mint ez a pár gondolat is mutatja, jó játék a térkép és sok mindent megmutat. Erre érzett rá a Société Réaliste is, Empire, State, Building című tárlatukon több, a térkép természetét kutató, munka is látható. A művek ráadásul nem csak elgondolkodtatóak, de olyan hétköznapi tárgyak kapcsán is megdöbbentő információval szolgálnak mint a mindenki által ismert 1 eurós érme. A pénzen szereplő térképet alaposabban szemügyre véve kiderül, hogy Európa nem is úgy néz ki, legalábbis ebben a verzióban, ahogy azt gondolnánk. Amellett, hogy a Földközi-tengerben sem egészen így helyezkednek el a szigetek, Európa északi részén teljes domborzati csend honol. Sehol egy Izland, sehol egy Grönland, mintha az ókorba csöppentünk volna. Ráadásul az érmén szereplő térkép egy korábbi verziója, melyen csak az uniós tagországokat kívánták feltüntetni, jó ideig szolgált humorforrásként az interneten, köszönhetően a csonka Skandináv-félszigetnek.

Korábbi 2 eurós érme

A térkép azonban nem csak a természeti határok rögzítését szolgálja. A politikai határok legalább ekkora jelentőséggel bírnak, különös tekintettel arra, hogy ezek azok a határok, amelyek szigorúan az emberi tevékenységek révén alakulnak. Ezen változásokat dolgozza fel a Spectral Aerosion című munka, amely Európa kétezer éves határtörténetét foglalja össze egy térképen.

Société Réaliste: Spectral Aerosion

A fa (Necurite) négyzeten a művészek mellőzték a földrajzi határokat, csupán az országhatárokat jelenítették meg. Minden száz év, amíg a határ fennállt, egy milliméternek felel meg a függőlegesen faragott műben, tehát egy évezredes határ 10 milliméter azaz 1 centiméter mély vésetet jelent (időszámításunk szerint 0-tól 2000-ig, így összesen 2 cm mély a legrégebbi határ). Az így létrejött térkép bőven kínál gondolkodnivalót, akár az északi határok berobbantott bányára emlékeztető területeit vesszük, akár a meglepően eseménytelen középső részeket

A Société Réaliste vizsgálódása azonban nem állt meg az országhatároknál. Az alkotócsoport górcső alá vette a városhatárokat is. A vizsgálódásaik révén érdekes tipológiát fedeztek fel, amely a két művészt a tipográfia területére vezette. A városfalak jellegzetes mintázata révén kijelenthetjük, hogy egy sajátságos ABC-ét és nyelvet fedeztek fel.

Société Réaliste: A Limes New Roman betűkészlet

Ebben az ABC-ben a kisbetűk városokon belüli határokat jelölik, amelyek etnikumokat vagy valláscsoportokat választanak el, mint például Írországban a katolikusokat és a protestánsokat elválasztó falak. A nagybetűk viszont az országok közötti falakat jelölik. Így adva ki Európa történelmének egy egészen új és egyedi olvasatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr125132469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása