Mégis megvalósulnak Yona Friedman tervei

|

Február elején zárt be a Ludwig Múzeum nagy sikerű tárlata, amely Yona Friedman életművét mutatta be. A kiállításról szóló cikkek visszatérő motívuma volt az a tény, hogy Friedman rendhagyó és eredeti építészeti elképzelései aktuálisan inkább papíron mint a valóságban léteznek. Nos, eddig ez így volt, de hamarosan fordulat áll be az ügyben, amely többek között Philippe Rizzotti nevéhez fűződik.

Vertikális falu - látványterv (forrás: Holcim Foundation)

Bár kétségtelen tény, hogy Friedman munkássága a világ számos építészére hatással volt és hat jelenleg is, Philippe Rizzotti esetében ennél többről van szó. Yona Friedmannal közösen ő és építész irodája tervezte a budapesti kiállítás installációit, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy a Friedman munkásságát jól ismerő és elkötelezett hívéről van szó.

Vertikális falu - látványterv (forrás: Holcim Foundation)

Hogy mennyire, azt pár év múlva bárki a saját szemével láthatja majd a dél-olaszországi Scilla mellett, ahol egy forgalomból kivont viaduktot építenek át Rizzottiék futurisztikus lakóparkká semmibe lógó kertekkel, boltokkal, pihenő egységekkel. A projekt különleges voltát tovább növeli, hogy egyedülálló példáját adja az újrahasznosított építészetnek. A fölöslegessé vált viaduktot ugyanis le akarták bontani, Rizzottiék megoldásával azonban a rombolás helyét az építés veszi át.

Tanguy Vermet (Off Architecture), Samuel Nageotte (Samuel Nageotte Architecture) és Philippe Rizzotti (Philippe Rizzotti Architects) (forrás: Holcim Foundation)

A 2012 júliusában kezdődő Nests for European Snowbirds (Fészkek Délre Költözőknek) névre hallgató - Tanguy Vermet,  Samuel Nageotte és Philippe Rizzotti együttműködésében megvalósuló - projekt elnyerte a Global Holcim Awards 2011 bronz fokozatát. A projekt részletes dokumentációját megtekinthetik itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr255132466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása