Lengyel vendégek a könyvtárban

|

A varsói Zamek Ujazdowski múzeum két tavalyi kiállítása is az elnyomásra, a rasszizmusra és az emberi kegyetlenségre hívta fel a figyelmet. A tárlatok ugyan bezártak, de az azokat bemutató katalógusok elérhetőek a Ludwig Múzeum könyvtárában.

Kara Walker

Kara Walker (1969) afro-amerikai nőként valószínűleg a mgkülönböztetés olyan széles skáláját tapasztalta meg életében, amit fehér európaiként, no pláne férfiként, még elképzelni is nehéz. Ennek tükrében nem meglepő, hogy fő témái a hatalom, a történelem, a rasszizmus, a szexizmus és az elnyomás.

Nyomasztó hívószavak, azonban munkáiban Walker nagy adag humorral és lenyűgöző látvánnyal ellenpontozza ezek komorságát, bár tény, hogy a fekete árnyékok sokszor egészen ijesztő történeteket mutatnak be. Az árnyjátékok sziluettjeit idéző grafikái, kollázsai és animációs filmjei csodálatos képi világgal bírnak, melyek nem véletlenül nyűgözték le egyaránt a New York-i Metropolitan Museum, a Tate Liverpool vagy a Whitney Biennale közönségét.

Kara Walker / Szöveg : Philippe Vergne ; Katarzyna Bojarska ; Steel Stillman. Warsaw : Fundacja f.o.r.t.e. : Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski. 202 p. : ill. ; 26 cm, Angol, Lengyel

Ide kattintva Kara Walkerrel láthatnak egy interjút, amely a San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) készített a művésszel 2005-ös kiállítása kapcsán.

Fragment

Szintén széles nemzetközi reputációval büszkélkedhet Mirosław Bałka (1958) lengyel szobrász, akinek Fragment című kiállítását mutatja be a frissen érkezett katalógus. A kiállításon Bałka húsz évnyi munkáját gyűjtötték egy csokorba, így a közönség egyszerre láthatta a két évtized termését és a művész fejlődését, ahogy nyilván sokaknak meglepetést okozott, hogy a többek között óriás szobrokat is jegyző Bałka milyen kitartóan foglalkozik a videó műfajával.

Ez az áttekintés ráadásul érdekesen reflektál Bałka visszatérő témájára, az emlékezésre; míg általában ő emlékezik, a tárlaton a látogatók nézhették végig az ő emlékeit. Bałka videóiban a Holokauszt témáját is feldolgozva, így emlékezve és emlékeztetve a zsidó áldozatok szenvedéseire.

Fragment: Bałka / Szöveg : Marek Gozdziewski ; Frances Morris ; Piotr Krajewski ; Zygmunt Bauman ; Julian Heynen. Warsaw : Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski : Adam Mickiewicz Institute, c. 2011. 253 p. : ill. ; 31 cm, Angol

A kiállításról pontosabb képet kaphatnak a Fragment berlini megnyitóján készült videó révén.

A bejegyzés trackback címe:

https://ludwigmuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr455132462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása